GESCHIEDENIS
Klaar? Start!
In het jaar 1977 in het leven geroepen om de plaatselijke kermis meer luister bij te zetten en de jeugd een sportieve ontspanning te bieden, maken we dit jaar de 47e editie mee van deze Loopronde, een belevenis en een hoogtepunt van een goedgevulde kermisweek.
Weerom treden velen, jeugd en jonge sportlui, jongens en meisjes aan voor een vierdaagse loopwedstrijd, waarbij deelnemen nog altijd het belangrijkste is.
Door bijna 50 jaar mee te draaien in het ganse kermisgebeuren bewijst deze ronde de goede formule te hebben gevonden. Oorzaak dient gezocht in een hecht organisatieteam dat handen aan het lijf heeft en er niet voor terugschrikt te moeten werken op een tijdstip dat de Kalfortenaar op 'zijn' kermis hoort te zijn.
Een team van pakweg 20 mensen zijn constant betrokken bij de organisatie: de administratie, de aandacht voor het parcours, het uittikken van de resultaten, de verkoop van het Loopronde Magazine, enz.
De loopronde zoals ze georganiseerd wordt in Kalfort is uniek voor onze regio. De aanpak van en het grote bereik tot het publiek laten ruimte voor elk kind, ongeacht de leeftijd. Het scenario van deze loopronde is in grote lijnen nog zowat dezelfde als 47 jaar geleden.
Eerste uitgave van de Gazet van Kalfort
De Ronde van Heist-Zonderschot
Hoe het begon...
Het eerste initiatief voor dit sportfestijn werd genomen door wijlen Rik Daems.
Nadat hij een soortgelijke wedstrijd te Heist-op-den-Berg had bijgewoond, waaraan zijn eigen zoon Eddy deelnam, was hij onmiddellijk gewonnen voor het idee. “Dit moet ook in Kalfort kunnen”, oordeelde de in 1995 overleden bezieler van deze Ronde.
Over het ontstaan van deze loopronde laten we wijlen Maurits Boudewijns, die als voormalig atleet mee aan de wieg stond van dit evenement, even aan het woord: “De Loopronde van Kalfort was een idee van Rik Daems. Hij had begrepen dat er gedurende de ‘stille’ dagen van de kermisweek zoveel te doen was voor de volwassenen, maar oh zo weinig voor de schoolgaande jeugd. Toen kwam Rik op het idee van een meerdaagse loopwedstrijd. Rik sprak erover met Frans Pepermans, die onmiddellijk mee wou in de ‘Rondedans’. Samen namen zij contact op met Maurits Boudewijns. Die had vroeger ook nog gelopen, dachten zij, en hiermee slaan we meteen onze eerste sponsor aan de haak. Maurits hoefde niet lang na te denken en verklaarde zich meteen akkoord. Na wat wikken en wegen vonden we nog zeven bereidwilligen en hadden zo een ploeg van tien medewerkers aan wat de eerste Loopronde van Kalfort moest worden.”
Initiatiefnemers van het eerste uur waren Rik Daems, Leon Van Hoeck, Frans Pepermans, Karel Cloostermans, Boudewijns Maurits, Luc Maes en Fons Saerens. Bijna allemaal gerecruteerd uit de harmonie “Concordiavrienden”, toen en ook nu nog stimulator van een groot deel van het Kalfortse verenigingsleven.
De eerste Ronde
Van het opzet om het aantal inschrijvingen bij de eerste uitgave te beperken tot 100 deelnemers moest vlug worden afgestapt. Buiten alle verwachting kwamen bij de eerste editie ruim 140 jeugdigen hun rugnummer afhalen.
De eerste Ronde kende naast het individuele klassement eveneens een ploegenklassement. De jongeren dienden immers een club op te geven. De diverse wisselbekers werden toen gewonnen door de Kalfortse chirojeugd, de Harmonie Concordiavrienden en atletiekclub Sparta Bornem. De eerste gele-trui-dragers, nu veertigers en vijftigers met goede herinneringen aan de Ronde, waren pupillen jongens Eddy Daems, miniemen jongens Danny Polfliet, miniemen meisjes Patricia Claes, kadetten jongens Mario Van Hemelrijck, kadetten meisjes Marleen Schilders, scholieren jongens Luc Maes, scholieren meisjes Marina De Vleeshouwer.
Diegenen die te oud waren voor de eigenlijke Ronde konden terecht bij de prestatieloop. Een tamelijk misleidende benaming, omdat het in deze wedstrijd niet zozeer op aankomt op het presteren in de zin van winnen, want er wordt helemaal geen rangschikking opgemaakt. De eerste prestatieloop, die ging over een afstand van 2500 meter, werd gewonnen door Gerard Buytaert. De prijs voor de oudste deelnemer werd in de wacht gesleept door de toen 72-jarige Mon Van de Vondel. Ook de daaropvolgende jaren wist Mon zich eigenaar te maken van deze begeerde prijs.
De eerste jaren was er eveneens een estafette die betwist werd onder de verschillende leefgemeenschappen van Puurs.
De Ronde groeit
Van 150 deelnemers bij de eerste uitgave in 1977 groeide men gestaag naar 175 deelnemers eind jaren ‘70. Tot 1985 kende men een lichte terugval in het deelnemersaantal tot zo’n 120. Sinds 1986 groeide het aantal jongens en meisjes dat een borstnummer kwam afhalen zienderogen om in 1994 voor het eerst de kaap van 200 te overschrijden. In dat recordjaar namen maar liefst 244 sportievelingen de start van deze ronde. Sindsdien schommelt het deelnemersaantal steeds rond de 200, om in 2000 het aantal van ’94 net niet te evenaren. Toen telde men ten huize Boudewijns 241 inschrijvingen.
Vanaf de 12de editie werden de scholen gesensibiliseerd om de Kalfortse loopronde uit te bouwen tot een evenement in Puurs. De inrichters wilden per 10 leerlingen die werden ingeschreven een prijzenpakket aanbieden ten voordele van de school. Enkele scholen gingen jarenlang op deze uitnodiging in: de Kalfortse kleuterschool de Regenboog en de lagere school Twinkelveld Kalfort.
In dit verband zijn ook de resultaten van de jaarlijkse scholenveldloop, georganiseerd door het gemeentebestuur er opvallend. Wanneer we deze in ogenschouw nemen, stellen we vast dat de Kalfortse lopers en loopsters het in de loop der jaren steeds voortreffelijk hebben gedaan.
In de loop der jaren heeft het comité van de Ronde steeds kunnen rekenen op een grote schare medewerkers. Vanaf de eerste editie was er de onverdroten inzet en medewerking van atletiekclub Sparta Bornem, die voor tijdopnemers zorgde. Een samenwerking die beide organisaties ten goede kwam. Telkenjare zorgde de atletiekclub voor een flink aantal deelnemers, terwijl via de Ronde meerderen de stap naar een heuse atletiekclub waagden.
Deelnemen is belangrijker dan winnen
Gedurende het ganse bestaan van de Loopronde hebben de organisatoren getracht het belang van het competitieve element niet extra te benadrukken. Steeds heeft men de Olympische gedachte “deelnemen is belangrijker dan winnen” hoog in het vaandel gedragen. Met succes trouwens, want de meeste deelnemers zien het als een vorm van ontspanning, van plezierig tijdverdrijf.
Toch moest in de loop van de jaren worden vastgesteld dat er een verzwakking merkbaar was in het aantal 'oudere' deelnemers, wat leidde tot het opheffen van de oudste categorieën. Het zich 'te oud voelen', interesse voor ander tijdverdrijf, veelal drogredenen die de ietwat ouderen aandroegen om niet te hoeven deel te nemen. Hun aandacht ging vaak naar de vele andere aspecten van het kermisgebeuren.
Ook aan deze andere aspecten verleende het comité in de loop der jaren steeds haar medewerking. Denken we hierbij maar aan de financiële steun aan het vuurwerk, de schminkster tijdens de jaarmarkt, de gratis bedeling van jetons aan alle deelnemers. Een bewijs dat de organisatoren het goed menen met de gang van zaken tijdens Kalfort kermis.
Zo hadden bijvoorbeeld de mensen van de Ronde, ter gelegenheid van het eeuwfeest van Kalfort in 1979, voor dé sensatie gezorgd. Een vijftal heuse olifanten werden gestationeerd tegenover huis Boudewijns. Heel wat kijklustigen verdrongen zich toen om een blik op te vangen van één van die imposante dieren. Iedereen herinnert zich nog levendig die aangeschoten Kalfortenaar die dringend een telefoontje diende te plegen en onder invloed van overdadig drankgebruik de slurf van de olifant voor een telefoon hield. Hierop volgde wat kon worden verwacht, waarna onmiddellijk een dokter diende geraadpleegd voor de nodige hechtingen.
Op naar de 48e editie
Wanneer straks de 48e Ronde van start zal gaan, zullen we eveneens de 48e jaargang meemaken van het Loopronde Magazine (de voormalige 'Gazet van Kalfort'). Alle informatie, de volledige deelnemerslijst, uitslagen en rangschikking worden samengebundeld in een brochure die elke dag van de loopwedstrijd verschijnt. Vanaf 2022 verschijnt ons Magazine enkel nog digitaal.
Voor dit en alle andere werk staat een uitgebreide ploeg van medewerkers klaar.
Al de leden van dit comité zijn vrijwilligers die meestal de hele week van de kermis vrijaf van hun beroepsbezigheden nemen, omdat de organisatie van zulk evenement uiteraard veel tijd, werk en inspanningen vraagt.
Ook dit jaar wordt het dus weer een drukte van jewelste om schoorvoetende tieners en aarzelende jongeren aan de start te houden en geordend hun discipline af te werken. Dit door een haag van joelende en juichende supporters die het loopvolkje komen aanmoedigen.
Wij hopen dat de Ronde jaar na jaar mensen zal blijven vinden die zich belangeloos zullen blijven inzetten voor deze organisatie. Wanneer de Ronde, net zoals in het verleden, op de massale respons en blijvende sympathie van jong en oud mag blijven rekenen, staan haar nog vele mooie jaren te wachten! Kalfort kermis kan er alleen maar wel bij varen.
En nu… op naar de 48e verjaardag!